Lyhytjänteinen kehittämistoiminta vaikuttaa sosiaali- ja terveysalan kehittämisen tuloksellisuuteen, heikentäen sitä merkittävästi. Alalla kaivataan monin paikoin toimintatapojen, toimintakulttuurin ja asenteiden muutosta, joka ei tapahdu katkaisijasta kääntämällä. Muutosta kaivataan myös kehittämiseen. Kehittämistoiminnan rahoitukseen pitää löytää nykyistä pysyvämpiä ratkaisuja jos halutaan parantaa sen vaikuttavuutta.
Lyhyen aikavälin kehittämistoiminta synnyttää ongelman, jota ei usein huomata. Laaja-alaisen kehittämistyön käynnistysvaiheessa toimintaan joudutaan aina sijoittamaan panoksia enemmän kuin siitä saadaan hyötyä. Pelkästään työntekijöiden rekrytointi, paikallisten toimijoiden kanssa verkostoituminen, toiminnan ja viestinnän käynnistäminen vievät paljon aikaa.
Tämä panos-tuotos -hyötysuhde kääntyy ennen pitkään jos kehittämistoiminta on tuloksellista ja onnistuu hyvin. Kehittämistoiminnan aikaansaamat hyödyt kasvavat yhä suuremmiksi siihen käytettyä panosta kohti, mitä pidemmälle edetään.
Sosiaali- ja terveysalan kehittämishankkeet usein päättyvät vaiheessa, joissa hyötysuhde on kääntynyt ja toiminnalla voitaisiin saada yhä kasvavia hyötyjä aikaan. Sitten alkaa ehkä uusi hanke ja kaikki käynnistyy alusta.
Pahimmillaan tässä välissä kadotetaan käytännössä syntynyt kehittämisosaaminen, paikallisten palveluiden tuntemus ja alueelliset sekä valtakunnalliset kontaktit. Hankeväsymys jatkuvasti vaihtuvia hankkeita ja hanketyöntekijöitä kohtaan kasvaa alan toimijoiden parissa huolestuttavasti, silti siihen ei juurikaan kiinnitetä huomiota. Pätkäkehittämisen aiheuttama hankeväsymys saattaa heikentää jo lähitulevaisuudessa hankkeiden vaikuttavuutta entisestään.
Nykyisin, kun hankkeissa saavutettavien tulosten juurruttaminenkin koetaan monin paikoin suureksi ongelmaksi, olisi todella syytä keskustella pidempiaikaisesta kehittämistoiminnasta jonka hanke vain käynnistäisi ja saattaisi vauhtiin. Tämän tavoitteen eteen tulisi tehdä kovaa työtä ja valtionavustuspäätösten tulisi siihen tehokkaammin tukea ja ohjata.
Vaikka puhun pitkäjänteisen kehittämisen puolesta en tarkoita, että automaattisesti pitäisi luoda nykyistä pidempiä hankkeita. Hankearvioinnilla tulisi ensin pystyä osoittamaan riittävästi pysyviä tuloksia, uusia toimivia käytäntöjä ja ympäristönsä arvostus. Näin hankkeiden ja sen kaikkien osien pitäisi ansaita jatkorahoituksensa mm. tulosten ja vaikutusten perusteella. Hankkeet tai sen osat, jotka eivät pysty osoittamaan riittävästi tuloksia tulisi lopettaa ja suunnata rahoitus uudelleen.
Hankkeita uudistettaessa pitäisi muistaa, että on tehokkaampaa ja taloudellisempaa lanseerata olemassa olevalle hankkeelle uusi sisältö kuin käynnistää kokonaan uusi hanke. Jos nuo alkuvaiheen ponnistelut jäisivät edes osittain pois ja päästäisiin nopeammin kehittämistoimintaan tulee väkisin mieleen pysyvän kehittämistoiminnan edut esim. osaamiskeskusten tai KASTE-alueiden johtoryhmän alaisessa kehittämisyksikössä, jossa kehittämistoiminnan kohteet, sisällöt ja osa henkilöstöstä vaihtuisivat aika ajoin.
Nyt olisi aika miettiä ratkaisuvaihtoehtoja pysyvän kehittämistoiminnan mahdollistamiseksi.