Hiljattain päättyi erään asiakkaan lyhyt kuntoutusjakso, jonka Mainiemen kuntoutumiskeskus tarjosi kunnalle ilmaiseksi. Omituisten/ ei niin tavallisten päätösten sarjani sai siis jatkoa. Asiakkaalla on ollut jonkun aikaa hoitosuhde Mainiemeen. Asiakas on edennyt kuntoutuksessaan hyvin ja hän käy ajoittain viikon pituisilla intervallijaksoilla, joilla tuetaan suunnitelmallisesti asiakkaan kuntoutusta ja toipumista.
Viimeisen intervallijakson kanssa oli kuitenkin sosiaalitoimessa tullut ongelma. Asiakkaan olisi pitänyt mennä intervallijaksolle toisen palveluntuottajan yksikköön, koska kunta on tehnyt päätöksen, jonka mukaan laitoskuntoutuksen hankinta keskitetään yhteen yksikköön.
Kunnilla on luonnollisesti oikeus tehdä tuon kaltainen päätös, enkä halua sitä tässä kritisoida. Uskon kuitenkin, että sekä asiakkaalle, että kunnallekin olisi ollut parempi vaihtoehto jatkaa asiakkaan kuntoutusta suunnitelman mukaan loppuun vaihtamatta kuntoutuspaikkaa kesken kaiken. Etenkin, kun toiminnassa, kuntoutuksen laadussa, vaikutuksissa tms. ei ole ollut moittimista, kaikki oli edennyt suunnitelman mukaan.
Asiakas otti asiassa meihin yhteyttä ja pohdimme asiaa monien ihmisten kanssa monesta näkökulmasta. Lopuksi lupasimme asiakkaalle, että hän voi tulla suunnitelman mukaisesti intervallijaksolle, vaikka kunta ei sitä maksaisikaan. Minusta kuntoutuksen keskeyttäminen tai jatkaminen jossain toisaalla ei olisi ollut asiakkaan edun mukaista. Ajattelen myös, että asiakkaan edun oli mentävä tässä kohdin rahan edelle.
Tämä nyt taas on pilkun viilailua ja asiakashan sen päätöksen tulemisestaan on tehnyt, mutta välähtipä yksi asia mieleen.
VastaaPoistaJos asiakas tulee laitoskuntoutukseen, hän ei käsittääkseni ole kuntoutusjakson aikana käytettävissä olevaa työvoimaa, toisin sanoen jakson ajalta ei ole oikeutta työttömyyspäivärahaan.
Toisaalta, jos kuntoutusjaksolle ei ole sosiaalitoimen päätöstä, eipä hän taida olla Kelan ohjeiden mukaan oikeutettu kuntoutusrahaankaan.
Kun nämä vedetään yhteen voidaan työvoimaviranomaisen yleensä melko mustavalkoisen tulkinnan valossa joutua tilanteeseen, jossa asiakkaan katsotaan omin toimin hankkiutuneen tilanteeseen, jossa hänen päivärahamaksatuksensa keskeytyy ja siitä seuraa karenssi, nykyään pahimmillaan useamman kuukauden.
Kysymys kuuluukin voiko hyväntahtoisuus ja arkijärki viedä ojasta allikkoon, koska järjestelmä on joistakin kohdista kankea?
T:M
Minusta sosiaalialan, Kelan ja työvoimahallinnon järjestelmät ovat joissain kohdissa hyvinkin kankeita ja toimivat myös hankalasti yhdessä vaikka näin pitäisi olla asiakkaiden asioiden kokonaisvaltaisen edistämisen vuoksi. Näkemykseni mukaan mainitsemasi hyväntahtoisuus ja arkijärki voivat viedä ojsasta allikkoon. Ja nimen omaan siksi, että järjestelmämme eivät toimi arkijärjen tai hyväntahtoisuuden mukaisesti ainakaan joka kohdassa.
VastaaPoista