perjantai 4. toukokuuta 2012

Rahan valtaa


Omassa työssäni pohdin luonnollisesti monia asioita taloudenkin näkökulmasta. Talouden huomioiminen asiakaslähtöisessä toiminnassa ja sosiaalityön tekemisessä palveluasenteella ei ole aina helppoa. Talous asettaa toiminnalle raamit mutta se pitäisi kuitenkin kai osata pitää jollain tavalla erillään inhimillisestä asiakaspalvelusta, kuntoutuksesta ja asiakkaiden auttamisesta tai vaihtoehtoisesti yhdistää sulavaksi kokonaisuudeksi siten, että molemmat asiat tulisivat huomioitua.

Asiakastyötä koskevien päätösten tulisi sosiaalipalveluissakin perustua asiakkaiden tarpeisiin, mahdollisuuksiin, itsemääräämisoikeuteen, asiakkaan aseman ja oikeusturvan kunnioittamiseen samalla tavalla, kuin terveydenhuollossa. Päätöksenteossa huomioitavien asioiden lista on pitkä eikä lainkaan aina mustavalkoinen, useimmilla asioilla kun lienee aina vähintään kaksi puolta.

Vaikka talous luo toiminnalle raamit, ei talous saisi ohjata päätöksentekoa asiakkaiden avun saannissa, ainakaan sitä rajoittavasti. Asiakkailla on oikeus saada tarvitsemaansa apua. Rahan ei pitäisi olla ratkaiseva asia avun saannissa, valitettavasti näin ei kuitenkaan aina, esimerkiksi päihdepalveluiden kohdalla ole.

Suurin osa asioista menee minun näkökulmastani katsoen hyvin. Joskus kuitenkin tuntuu, että asiakkaan oikeutta saada apua, palvelun tarvetta tai asiakkaalle tarjotun palvelun tarkoituksenmukaisuutta ei edes yritetä ottaa huomioon, vaan päätöksentekoa ohjaa ensisijaisesti raha tai jokin muu.